Aproximativ 70% din totalul de 2.600km de trasee din Județul Harghita se vor digitaliza
Aproximativ 70% din totalul de 2.600 kilometri de trasee turistice din Harghita au fost digitalizate de salvamontişti. Acest fapt a dus la scăderea semnificativă a cazurilor de rătăciri pe munte.
Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Ors, a declarat pentru Agerpres. Proiectul de digitalizare a început în urmă cu aproximativ patru ani şi presupune o muncă susţinută.
„Vorbim despre 2.600 de kilometri de trasee turistice, din care aproximativ 70% sunt digitalizate. E o muncă imensă. Asta înseamnă că parcurgem fiecare traseu în parte. Facem măsurători şi aceste măsurători sunt puse pe o hartă, iar pe hartă apar traseele în 2D sau 3D, e ceva fantastic! Se face track-ul traseului, e încărcat online, pe site-ul Salvamont Harghita. De acolo poate fi descărcat de oricine, chiar pe telefonul mobil. Cu el te poţi duce pe munte, chiar dacă nu ai semnal. Acolo găseşti şi detaliile tehnice ale traseului, lungimea, dificultatea lui, timp de parcurgere”, a precizat Fekete Ors.
Pe site-ul Salvamont Harghita există şi un program în care turistul poate introduce anumite date. De exemplu, lungimea traseulului pe care doreşte să îl parcurgi, timpul avut la dispoziţie, zona pe care doreşte să o exploreze, iar programul îi dă mai multe variante, din care poate alege ce doreşte.
În această perioadă are loc digitalizarea tuturor traseelor turistice din zona Topliţa, salvamontiştii desfăşurând o muncă intensă, atât cât vremea o va permite.
Fekete Ors a precizat că proiectul de digitalizare, care face parte dintr-un program mai larg, ce vizează asigurarea practicării unui turism montan în siguranţă, a dus la scăderea semnificativă a cazurilor de rătăciri pe munte.
„Digitalizarea traseelor este extraordinar de importantă. Prevenirea accidentelor este lucrul cel mai important pentru noi şi acest lucru (digitalizarea – n.red.) contribuie la prevenirea accidentelor. Pot să spun că în anul 2010, aproape 80% dintre intervenţiile noastre constau în căutarea oamenilor care s-au rătăcit sau au dispărut. Acum am ajuns la nici 10%, deci această muncă de prevenire, de reabilitare trasee, digitalizare, refugii, indicatoare, marcare, ne-a adus un foarte mare avantaj, pentru că nu mai trebuie să mergem după oameni pierduţi. Şi chiar dacă se întâmplă, putem rezolva aproape sută la sută prin telefon”, a arătat Fekete Ors.
El a mai adăugat că munca de digitalizare este una continuă şi nu crede că se va termina vreodată. Permanent apar trasee noi, altele se modifică sau dispar şi tot timpul este nevoie ca salvamontiştii să fie pe teren, pentru a furniza informaţii actualizate turiştilor.
În perioada următoare, se intenţionează realizarea unor filmări pe traseele cele mai frumoase din judeţ. Cu o cameră cu rotaţie de 360 grade, astfel încât toţi cei care doresc să poată să le parcurgă virtual, acest lucru putând să-i convingă pe unii dintre ei să vină în vizită în Harghita pentru a explora zonele montane de aici.
Sursă: www.g4media.ro