Skip to main content
0 / 5

(0 recenzii)

Scoala de Iarna Retezat, editia XXV

Drumeție

Locație

Transilvania, Hunedoara, Carnic

Perioada

11.02.2024 - 16.02.2024

Locuri disponibile

20

Înscriși la tură

0

Preț / persoană (LEI)

4934 RON
EUR

Echipament necesar

- bocanci de iarnă, suprapantaloni, pantaloni termici, parazăpezi; - tricou corp merino/sintetic tip fibră caldă, polare/fleece, windstopper – minim 3 straturi, geacă impermeabilă, geacă de puf/schi; - ciorapi groși, căciulă, mănuși, supramănuși, cagulă, ochelari de soare/schi; - rucsac mare de tură, vom împarți echipamentul de grup la participanți, pentru a fi dus și adus la și de la cabană; - colțari, ham, cască, piolet de tură (pot fi închiriate); - trusă medicală individuală, lanternă frontală; - apă; pachet hrană; termos; - sac de dormit/liner, confort 0 grC.  

Pentru opțiunea de schi de tură, suplimentar:  - Schiuri de tură, piei de focă, clapari de tură; - Bețe de tură, colțari de schiuri; - Chit de avalanșă – DVA, lopată, sondă; - Rucsac de tură 20-40 litri. Dacă nu aveți echipamentul specific acestei opțiuni, il puteți închiria la centre specializate de închiriere, ca de exemplu: https://massifexperience.com/rentalequipment/schi-de-tura-si-clapari/ https://massifexperience.com/rentalequipment/avalanche-equipment-2/ https://nexttripoutdoors.com/echipament-ski-de-tura/ https://alpinskiacademy.ro/inchirieri-echipamente-ski-de-tura/ În limita stocului disponibil, închiriem echipament precum (prețurile sunt exprimate pentru întreaga durată a evenimentului: ham (75 lei), colțari (100 lei), cască (50 lei), piolet (75 lei)

Detalii tehnice și organizatorice

ă invităm la ediția, cu numărul 25, a Școlii de Iarnă, ce se va ține, tradițional, în masivul Retezat, la cabana Gențiana.  Cum a fost în anii precedenți, puteți vedea aici: anul 2023, anul 2022, anul 2021, sau pe YouTube.

 

Vă rugăm să citiți cu atenție informațiile ce urmează! 

 

Școala de Iarnă se adresează tuturor iubitorilor de munte în condiții hibernale și celor ce se pregătesc pentru ascensiuni pe munți înalți, atât începători, cat și cei de nivel mediu. Sunt invitați și avansații pentru a practica și exersa deprinderile deja obținute. La finalul Școlii, fiecare participant va avea bagajul minim de cunoștințe, necesar pentru a putea aborda munții iarna, atât din țară, cât și de peste hotare.

 

Și pentru că nu există limite în a învăța, avem 2 module opționale, pentru cei avizi de experiențe noi, ce se vor desfășura după terminarea școlii de bază:  - cursuri de inițiere în schi de tură: dedicat tututror ce schiaza pe partie la un nivel mediu sau isi pot mentine echilibru pe o partie rosie. - ascensiunea de iarnă pe vârful Peleaga (2509 m).

 

Modalitatea de studiu va fi pe module, cele de bază fiind obligatorii. Restul modulelor vor fi facultative, astfel încât fiecare participant va avea libertatea de a-și alege domeniile în care consideră că trebuie să-și aprofundeze cunoștințele.

 

Module obligatorii (inițiere): - etica munților hibernali; - relația ghid – turist, mers în grup organizat: avantaje și dezavantaje; - noțiuni și prezentare echipament specific; - nodurile de bază în escaladă și alpinism; - mersul concomitent în coardă folosind asigurările din teren; - folosirea pioletului atât pentru mers cât și pentru asigurare; oprirea cu pioletul în diverse ipostaze de cădere; - abordarea pantelor înzăpezite, mersul cu/fără colțari în pantă (ascensiune/coborâre/în traversare); - citirea zăpezii, mersul pe creste înzăpezite, orientarea în teren în funcție de factorii obiectivi; - manevre de coardă, asigurarea și autoasigurarea, folosirea pitoanelor de gheață și asigurărilor intermediare ; - tehnici de supraviețuire și de prim ajutor în traseele montane în caz de hipotermie/accident; - intuirea pericolului alb, noțiuni despre avalanșe, inițiere în căutarea victimelor sub zăpadă; - supraviețuire, realizarea unui bivuac în zăpadă, moduri de confecționare a adăposturilor în anotimpul rece.

 

Module facultative (mediu și avansat): - tehnici de escaladă la gheață (poziția corectă a corpului, schimbarea centrului de greutate, propulsia, manevrarea corectă a pioleților, sprijinirea pe colțari etc); - manevre de coardă, asigurarea și autoasigurarea, confecționarea unui Abalakov; - mersul, asigurarea, oprirea partenerului legat în coardă; - metode de salvare din crevase; - instalarea amarajelor pe diferite tipuri de teren; - primul ajutor în zona montană; - pregătirea și abordarea munților înalți; - alimentație și hidratare pe munte; - noduri și manevre de coardă. Majoritatea modulelor vor fi însoțite de foarte multe exerciții practice și simulări.

 

 

 

PROGRAM:

 

Ziua 1, duminică, 11 februarie, ora 12:00: întâlnire în parcarea din centrul localității Sălașu de Sus. Se continuă drumul auto până la Cârnic. Traseu: potecă marcată, aproximativ 4 ore, până la Cabana Gențiana. Cazare, briefing, program de socializare și prezentare detaliată a cursurilor ce se vor desfășura. Modulele introductive.

 

Zilele 2 - 5: cursuri și practică, de dimineață până seara târziu. Vor fi zile foarte intense, pline de informații, exerciții, zăpadă, gheață și adrenalină. 

 

Ziua 6, vineri, 16 februarie: ne trezim pe îndelete, bem un ceai/cafea fierbinte și ne pregătim să coborâm înapoi la civilizație, cu un bagaj de cunoștințe și deprinderi, prieteni și planuri noi!

 

Module opționale:

 

Opțiunea 1. Inițiere în schi de tură: Ziua 6 – 7: Timp de două zile vom parcurge următoarele module (teorie și practică): - Noțiuni introductive (ce este schiul de tură) - Prezentarea echipamentului - Pregătirea unei ture de schi - Alegerea unei rute în funcție de zăpadă și teren - Cum punem și cum scoatem focile - Managementul zăpezii - metoda 3x3 avalanșă - Merg sau stau (recunoașterea pericolelor) - Tehnica de deplasare pe pante mici, medii sau mari – întoarceri, platforme pentru trecerea din modulul de urcare în cel de coborâre - Tehnica urmelor Ziua 8, duminică, 19 februarie: ne trezim pe îndelete, bem un ceai/cafea fierbinte și ne pregătim să coborâm înapoi la civilizație, cu un bagaj de cunoștințe și deprinderi, prieteni și planuri noi!

 

Opțiunea 2. Ascensiune pe Peleaga: Ziua 6: zi de odihnă și/sau consolidare a cunoștințelor deja acumulate și pregătire pentru ascensiune. Ziua 7: Luăm micul dejun dimineața devreme și pornim pe traseu: Cabana Gențiana – Colții Pelegii – Vârful Peleaga și, în funcție de starea vremii și a grupului – Vârful Păpușa – Lacurile din Valea Rea – Cabana Gențiana. Va fi o zi foarte încărcată, cu multe experiente frumoase. Seara, la o cana de ceai, ne vom împartăși impresiile acestei zile. Ziua 8, duminică, 19 februarie: ne trezim pe îndelete, bem un ceai/cafea fierbinte și ne pregătim să coborâm înapoi la civilizație, cu un bagaj de cunoștințe și deprinderi, prieteni și planuri noi!

 

 

 

DIFICULTATE: scoală, cursuri, destinată atât pentru începători, cât și celor care doresc să-și perfecționeze cunoștințele cumulate din anii anteriori.

 

CAZARE: Cabana Gențiana, camere comune. Cabana este una autentic montană: condițiile de cazare sunt spartane, nu are restaurant, duș, apă caldă, iar toaleta este afară. Alături curge un rău, cu apă de pe creste – rece și curată – cine are în plan să înceapă să facă băi cu apa rece – acum e momentul potrivit :) 

 

MESELE: Există posibilitatea ca fiecare să se alimenteze după propria voință, sau să facem mâncare de grup, la prepararea și consumarea căreia participă tot grupul.

Servicii incluse în preț

Școala de iarnă: 990 lei,  Școala de iarnă și opțiunea de ascensiune pe Peleaga: 1290 lei Școala de iarnă și opțiunea de schi de tură: 1390 lei Ce include: - Cazare 5 sau 7 nopți Cabana Gențiana, în funcție de opțiuni; - Taxa intrare în Parcul Național Retezat; - Cursurile de pregătire, perfecționare și cel de prim ajutor, menționate anterior, în funcție de opțiuni; - Cursuri de escaladă la gheată, la stâncă, de folosire corectă a echipamentului de alpinism, învățarea nodurilor, amaraje etc; - Echipament comun complet pentru escaladă la gheață: semicorzi, bucle echipate; carabiniere, anouri, coborâtoare; pitoane gheață; pioleți tehnici etc; - Echipament de studiu complet pentru cursurile: salvare din crevase, salvare din avalanșe și cursul de prim ajutor.

Servicii neincluse în preț

- Închirierea echipamentului individual necesar (după caz); - Transport dus – întors până și de la Cârnic; - Mesele; - Alte cheltuieli personale.

Alte mențiuni

1. Vom crea un grup de discuții cu toate persoanele participante din mai multe motive: - pentru oferirea tuturor informațiilor necesare cu privire la: condițiile de cazare, organizare, starea vremii, pregătire fizică, consultanță echipament individual, îndrumare etc; - după realizarea evenimentului, va servi pentru schimbul de impresii video și poze între participanți. 2. Chiar daca nu dorim acest lucru, numărul de locuri este strict limitat. 3. Toată informația necesară va fi prezentată participanților. 4. În cazul unor condiții meteo nefavorabile, pentru siguranța grupului, ghidul are dreptul să schimbe traseul. În cazul vremii TOTAL NEFAVORABILE ne rezervăm dreptul de modificare a perioadei de desfășurare a evenimentului, ce va fi comunicată din timp! 5. Nimeni nu vă garantează reușita ascensiunilor. Aceasta depinde foarte mult de factori precum vremea, specificul organismului, starea fizică, pregătirea și experiența anterioară.

Înscrieri la

Ca să vezi datele ghizilor intră în cont-ul tău e-Ghid.ro
Vreau să mă înscriu

Recenzii

0

(0 recenzii)

Adauga o recenzie

În cazul în care nu ești autentificat, vei fi redirecționat către pagina de autentificare.